x

Wykorzystujemy informacje zapisane za pomocą plików cookies w celach reklamowych, statystycznych, uwierzytelniania użytkowników oraz dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce istnieje możliwość zmiany ustawień zapisu plików "cookies". Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia oraz zgodę na ich wykorzystywanie.

Aktualności

Fakty i mity związane z wodą z kranu
2019-01-25

Mity związane z właściwościami wody z kranu stawiają ją często w złym świetle, a każdy argument przemawiający na jej korzyść wydaje się podejrzany lub nieprawdziwy. Tymczasem Dębicka Kraniczanka jest wodą bardzo dobrej jakości, dostępną dla każdego, znacznie tańszą od wody butelkowej. Pijąc wodę z kranu wspieramy środowisko naturalne, ponieważ ograniczamy zużycie tworzyw sztucznych.

Oto najczęściej pojawiające się mity na temat Dębickiej Kraniczanki i fakty, które warto znać:

Mit 1 Woda z kranu zawiera szkodliwe ilości chloru

Proces uzdatniania wody stosowany w Wodociągach Dębickich znacznie różni się od tego stosowanego wiele lat temu.  Kiedyś jako główny środek odkażający stosowano chlor. Dziś woda dezynfekowana jest głównie przy użyciu dwutlenku chloru i promieni UV. Dwutlenek chloru  ma znacznie lepsze właściwości niż chlor, ponieważ skuteczniej niszczy wszelkiego rodzaju substancje organiczne, wirusy a także przetrwalniki bakterii, które znacznie trudniej są usuwane w procesie dezynfekcji przy użyciu chloru. Zaletą dwutlenku chloru jest także fakt, iż nie przyczynia się on do powstawania trujących związków chloroorganicznych oraz trihalometanów oraz skuteczniej zapobiega wtórnym skażeniom sieci wodociągowej.  Dwutlenek chloru jest związkiem niewyczuwalnym w wodzie przez konsumentów.

Mit 2 W wodzie z kranu nie ma minerałów.

Dębicka Kraniczanka zawiera liczne minerały tj. wapń, magnez, potas oraz sód. Nazywamy je pierwiastkami życia i to właśnie z wody są one najlepiej przyswajalne. Ogólna mineralizacja wody kształtuje się na poziomie 260 mg/litr, w tym wapnia 57 mg/litr, magnezu 12 mg/litr, potasu 4 mg/litr oraz sodu 11 mg/litr. Stopień mineralizacji w Dębickiej Kraniczance jest zbliżony do mineralnych wód butelkowanych niskozmineralizowanych, a niejednokrotnie wyższy niż w butelkowanych wodach źródlanych.

Mit 3 Przegotowana woda jest zdrowsza

W procesie gotowania wody następuje wytrącenie części cennych minerałów, w tym związków wapnia i magnezu, które osadzają się w czajniku w postaci kamienia. Przegotowanie wody zmiękcza ją, lecz powoduje także obniżenie  składu mineralnego wody. Wysoka temperatura zabija jedynie mikroorganizmy, które zostały już wcześniej usunięte w procesie uzdatniania wody. Z tego względu nie zaleca się gotowania wody w przypadku bezpośredniego spożycia.

Mit 4 Domowe filtry uzdatniają ją do picia

Dzbanki z filtrami oczyszczają wodę z wapnia i magnezu, co zapobiega tworzeniu się kamienia podczas gotowania. Taka woda jest znacznie uboższa w składniki mineralne niż woda prosto z kranu. Z kolei dostępne na rynku filtry z odwróconą osmozą dają efekt filtrowania taki jakbyśmy pili wodę destylowaną, oczyszczoną do cna bez żadnych wartości. Ponadto niewłaściwe użytkowanie filtrów może powodować zagrożenia mikrobiologiczne dla naszego organizmu, bowiem w filtrze mogą zbierać się groźne dla naszego zdrowia bakterie.

Mit 5 Picie wody z kranu powoduje kamienie nerkowe

Wielu sądzi, że skoro kamień osadza się na ścianach czajnika, to analogiczny proces zachodzi w naszych nerkach. Otóż żadne badania nie potwierdzają tej tezy. Kamienie nerkowe powstają w wyniku zaburzeń procesu metabolizmu, skutkującego tworzeniem się złogów nierozpuszczalnych fosforanów, moczanów, szczawianów oraz cholesterolu.

 

 

 

Kontakt



   

Centrala 

14 670 51 71
Fax
14 677 94 27

 
Biuro Obsługi Klienta
14 670 68 14
 
 

   
Kasa czynna:
 
poniedziałek
8.00 - 16.00
wtorek - piątek
8.00 - 14.00